Υποστήριξη της Ευρωπαϊκής και της Γαλλικής Ακαδημίας Κινημ/φου για τον “ειδικό φόρο”

cropped-logo.png

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, αντέδρασε από την πρώτη στιγμή στην κατάργηση του «ειδικού φόρου», αφού δεν αποτελεί φόρο υπέρ τρίτων, αλλά ανταποδοτικό τέλος που αποτελεί τη βασική πηγή ενίσχυσης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Η κατάργηση του, συνιστά ισχυρότατο πλήγμα, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο ελληνικός κινηματογράφος αποφέρει μεγάλες επιτυχίες, σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό σημειώνει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), η οποία έσπευσε να συνταχθεί στο πλευρό των Ελλήνων Κινηματογραφιστών, με επιστολή της στον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Συγκεκριμένα, το ΔΣ της EFA τονίζει τη δύναμη του κινηματογράφου ως εργαλείο προβολής και ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τα ζητήματα μιας χώρας και προτρέπει την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της, στηρίζοντας το ελληνικό σινεμά και τις δυνατότητες του.
Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 1998. Αριθμεί πάνω από 3.000 μέλη, που προέρχονται από 49 Ευρωπαϊκές χώρες. Πρόεδρος είναι ο Wim Wenders, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου η σκηνοθέτις Agnieszka Holland (τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας) και αντιπρόεδρος ο γνωστός Ισπανός παραγωγός Antonio Saura.

Σε επιστολή συμπαράστασης, που απέστειλλε και η Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου, αναφέρεται πως η επιτυχία του Γαλλικού σινεμά βασίζεται σε ένα κρατικό πλαίσιο υποστήριξης, το οποίο όμως δεν επιβαρύνει οικονομικά το κράτος. Η ύπαρξη του «ειδικού φόρου» στην Ελλάδα, βασίστηκε στο Γαλλικό μοντέλο και η επιτυχία αυτού του μέτρου, είναι αδιαμφισβήτητη και στη χώρα μας. Οι Γάλλοι συνάδελφοι μας είναι σαφείς: «…Με την κατάργηση του ειδικού φόρου, θα γυρίζονται λιγότερες ελληνικές ταινίες, οι αίθουσες θα χάσουν θεατές, το κράτος θα χάσει έσοδα από φόρους και η ανεργία στον κλάδο θ’αυξηθεί…».
Η Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 1974, αριθμεί πάνω από 4.000 μέλη του οπτικοακουστικού χώρου και διοικείται από επιφανείς κινηματογραστές όπως οι παραγωγοί Alain Terzian, Margaret Ménégoz και Alain Rocca και η σεναριογράφος και σκηνοθέτις Danièle Thompson.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, χαιρετίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία την ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης, στην οποία αναφέρεται πως η κατάργηση του «ειδκού φόρου» θα ανακληθεί. Είναι πια καιρός να αναγνωριστεί η αξία και ο ρόλος που μπορεί να παίξει ο Ελληνικός Κινηματογράφος στην ανάπτυξη και προβολή της χώρας, αποφέροντας της πολλαπλά οφέλη. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε δημουργικά στη διαμόρφωση τους.

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.