Τελετή Απονομής Βραβείων Ίρις, 2016

EAK160328_4396a

Μια  μεγάλη γιορτή  για το ελληνικό σινεμά, για τους ανθρώπους του μπροστά  και πίσω από τις κάμερες και βέβαια για τους θεατές, ήταν η τελετή απονομής  των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, χτες στην Στέγη του Ιδρύματος  Ωνάση.

Mια γιορτή του Κινηματογράφου με πολλά λαμπερά αστέρια, αλλά και με το βλέμμα, όπως πάντα, στραμμένο στην κοινωνία: αναφορά στο δράμα των προσφύγων έγινε στο άνοιγμα μάλιστα της εκδήλωσης με το δρώμενο «Αιγαίο 1922- 2016»  που κορυφώθηκε με  ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα – επίσημους καλεσμένους της Ακαδημίας χτες- να ανεβαίνουν και να γεμίζουν την σκηνή, επικοινωνόντας τα μηνύματά τους για ειρήνη και ανοιχτά σύνορα.

Τα βραβεία « Ίρις»,  όπως θα λέγονται στο εξής τα  Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ήταν οι  Πρωταγωνιστές!

Οι οικοδεσπότες της βραδιάς, ο Γιώργος Νανούρης και η Λένα Παπαληγούρα έδωσαν  τόνο στην  τελετή με χιούμορ, διάθεση και την ζωηρή επικοινωνία τους με απονεμητές και παραλήπτες  των βραβείων.

EAK160328_1115a

Από την πρώτη σειρά της πλατείας παρακολουθούσε η μεγάλη βρετανίδα ηθοποιός- και τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης – κυρία Vanessa Redgrave.

Η έναρξη έγινε μουσικά.

Ο συνθέτης , πιανίστας και μαέστρος Βασίλης Τσαμπρόπουλος παρουσίασε ο ίδιος στο πιάνο το μουσικό θέμα της βραδιάς που ειδικά συνέθεσε για την τελετή της απονομής.

Την σκηνοθεσία της τελετής, τα κείμενα αλλά και το δρώμενο για τους πρόσφυγες υπέγραψε ο Νίκος Σούλης με την δημιουργική ομάδα του.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας, κ. Βασίλης Κατσούφης  αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Ακαδημία παραμένει   ένας θεσμός ο οποίος στηρίζει το σινεμά και αγκαλιάζει όλους όσους  με πείσμα και έμπνευση συνεχίζουν να κάνουν ταινίες αυτή τη δύσκολη εποχή. Δυστυχώς οι δυσκολίες παραμένουν μεγάλες  όπως μεγάλη παραμένει και η αδιαφορία της πολιτείας σε ό,τι αφορά τον κινηματογράφο και τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει στη χώρα». Ευχαρίστησε στη συνέχεια τους  συντελεστές της εκδήλωσης καθώς και τους χορηγούς της Ακαδημίας: τον OTE TV – Μέγα Χορηγό της ΕΑΚ, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, τον Alpha – χορηγό επικοινωνίας και τους Radisson Blu Park Hotel, St*Astra Blu Roof Garden , Aegean, Aθηναϊκή Ζυθοποιϊα, Jameson Irish Whiskey και Perdod Ricard Hellas για την πολύτιμη συνεισφορά τους.

Mε ένα Ειδικό Τιμητικό Βραβείο, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε χτες την κ. Vanessa Redgrave  για την συνολική προσφορά της στην  Έβδομη Τέχνη.  Προλόγισε η Μιμή Ντενίση και το βραβείο απένειμε στην κυρία Redgrave ο  Πρόεδρος της  ΕΑΚ κ. Βασίλης Κατσούφης.

Teleti_16_3

«Είστε φανταστικοί, οι Έλληνες», είπε η κ. Redgrave, «φανταστικοί γιατί θυμηθήκατε ότι οι πρόσφυγες είναι μάνες, είναι πατέρες, είναι παιδιά, αδέλφια…Ούτε μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν το θυμήθηκε αυτό!» βροντοφώναξε στην αίθουσα.  Μίλησε με αναφορές στην Ιστορία για το πώς και η Βρετανία στο παρελθόν συμπεριφέρθηκε στους πρόσφυγες… και αυτό- είπε- συνεχίζεται σήμερα στην Ευρώπη. «Ενώ υπάρχει διεθνής νόμος που προστατεύει τους πρόσφυγες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον καταπατούν και διαπράττουν εγκλήματα κατά των ανθρώπων».

Σε μια συμβολική της κίνηση, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παρέδωσε το ποσό των φετινών συνδρομών των μελών της, στον Πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, κ.Νικήτα Κανάκη. Ο κος Κανάκης, παραλαμβάνοντας τον φάκελο από τον Αντιπρόεδρο της ΕΑΚ, Γιώργο Φρέντζο και την Γενική Διευθύντρια, Ελένη Σουράνη, ευχαρίστησε την Ακαδημία για την προσφορά, που θα διατεθεί για τη σίτιση ενός έτους των φιλοξενούμενων προσφύγων του ξενώνα της οδού Δεληγιώργη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον  θεσμό  του Film Factory και στον διαγωνισμό Film Factory Short Film Fund – που θέσπισε η ΕΑΚ σε συνεργασία με τον OTE TV – για τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, αγκαλιάζοντας και ενθαρρύνοντας νέους δημιουργούς. Ο Υποδιεθυντής Κινηματογραφικών και Θεματικών Καναλιών του ΟΤΕ TV Αλέξανδρος Χριστόγιαννης και η παραγωγός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΚ, Αμάντα Λιβανού, ανακοίνωσαν τους δύο νικητές του φετινού διαγωνισμού σεναρίου, που θα χρηματοδοτηθούν με 15.000 ευρώ έκαστος, για να γυρίσουν τις ταινίες τους: Καρίνα Λογοθέτη και Ελίνα Φέσσα, για τα αντίστοιχα project «Βουρβουρού» και «Ράγες».

Η βραδιά έκλεισε με  τον  μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο  να διευθύνει τη Metropolitan Orchestra of Athens στη μουσική που ο ίδιος συνέθεσε για την  τελετή και τους βραβευμένους ν’ανεβαίνουν στη σκηνή χαιρετώντας όλοι μαζί το κοινό.

Ακολουθούν  τα βραβεία  με τη σειρά απονομής:

 

  • Βραβείο « Ίρις»  Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας

Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος, Dani Cohen, για την ταινία Τετάρτη 04:45

(Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της  Action Congo στην Ελλάδα, Ανρί Κασόγκο)

 

  • Βραβείο «Ίρις» Μακιγιάζ

Ναμπίλ Σαλαμέ, για την ταινία Ουζερί Τσιτσάνης

(Το βραβείο απένειμε ο εικαστικός, ηθοποιός, τραγουδιστής και περφόρμερ Άγγελος Παπαδημητρίου)

 

  • Βραβείο «Ίρις» Ηχου

Άρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren, για την ταινία Τετάρτη 04:45

(Το βραβείο απένειμε ο πιλότος -των υπερηχητικών- F16, Δημοσθένης Γρηγοριάδης)

 

  • Βραβείο «Ίρις» Ενδυματολογίας

Άννα Μαχαιριανάκη, για την ταινία Ουζερί Τσιτσάνης

(Το βραβείο απένειμε ο ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ )

 

  • Βραβείο «Ίρις» Σκηνογραφίας

Σπύρος Λάσκαρης, για την ταινία Τετάρτη 04:5

(Το βραβείο απένειμε ο ηθοποιός Νίκος Γκέλια )

 

  • Βραβείο «’Ιρις» Πρωτότυπης Μουσικής

Γιάννης Βεσλεμές (Felizol), για την ταινία Τετάρτη 04:45

(Το βραβείο απένειμε ο συνθέτης,  πιανίστας και μαέστρος Βασίλης Τσαμπρόπουλος)

 

  • Βραβείο «Ίρις» Μοντάζ

Λάμπης Χαραλαμπίδης, για την ταινία Τετάρτη 04:45

(Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης)

 

  • Βραβείο «Ίρις» Φωτογραφίας

Χρήστος Καραμάνης, για την ταινία Τετάρτη 04:45

(Το βραβείο απένειμε ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης).

 

  • Βραβείο «΄Ιρις» Ξένης Ταινίας

Γιώργος Λάνθιμος, για την ταινία Αστακός

(Το βραβείο απένειμε η  Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  Ελίζ Ζαλαντώ)

 

  • Βραβείο «Ίρις» Β΄ Γυναικείου Ρόλου

Βασιλική Τρουφάκου, για την ταινία Ουζερί Τσιτσάνης

(Το βραβείο απένειμε  ο ηθοποιός Αργύρης Πανταζάρας)

 

  • Βραβείο «Ίρις» Β΄ Ανδρικού Ρόλου

Μηνάς Χατζησάββας για την ταινία Ένας Άλλος Κόσμος

(Το βραβείο απένειμε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας, Ορέστης Ανδρεαδάκης).

 

  • Βραβείο « Ίρις»  Α’ Γυναικείου Ρόλου

Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, για την ταινία SMAC

(Το βραβείο απένειμε ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος)

 

  • Βραβείο « Ίρις»  Α΄ Ανδρικού Ρόλου

Στέλιος Μάινας, για την ταινία Τετάρτη 04:45

(Το βραβείο απένειμε η Χάρις Αλεξίου)

 

  • Βραβείο «Ίρις» Ταινίας Μικρού Μήκους

Νικόλας Κολοβός, για την ταινία Το Σύκο

(Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων κύριος Χρήστος Τεντόμας)

 

  • Βραβείο «Ίρις» Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Γιώργος Ζώης, για την ταινία Interruption

και

Ευαγγελία Κρανιώτη, για την ταινία Erotica, Exotica, etc…

(Το βραβείο απένειμε η Εκτελεστική Υποδιευθύντρια της Στέγης του  Ιδρύματος Ωνάση, κυρία Αφροδίτη Παναγιωτάκου)

 

  • Βραβείο «Ίρις» Σεναρίου

Ευθύμης Φιλίππου, Αθηνά Τσαγγάρη, για την ταινία Chevalier

(Το βραβείο απένειμε ο θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, Martin Sherman)

 

  • Βραβείο «Ίρις» Σκηνοθεσίας

Αλέξης Αλεξίου, για την ταινία Τετάρτη 04:45

(Το βραβείο απένειμε ο  συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς).

 

  • Βραβείο « Ίρις» Ταινίας Τεκμηρίωσης  «Λουκία Ρικάκη» (Ντοκιμαντέρ)

Charlotte Vincent, Ευαγγελία Κρανιώτη, για την ταινία Erotica, Exotica, etc…

(Το βραβείο απένειμε η ηθοποιός Μυρτώ Αλικάκη)

 

  • Βραβείο «Ίρις» Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

Θανάσης Καραθάνος, Κώστας Λαμπρόπουλος, για την ταινία Τετάρτη 04:45

(Το Βραβείο απένειμαν φοιτητές από την ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που κέρδισε την πρωτιά στον Ευρωπαϊκό Γύρο του διεθνούς διαγωνισμού εικονικής δίκης -η Ευαγγελία Ανεβλαβή, η Αντιγόνη Ματθαίου, η Στέλλα Περαντάκου και ο Μάριος Τόκας)

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.