Ο Κριστόφ Ζανούσι στην Αθήνα, για τα 30 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου έχει την τιμή να φιλοξενεί τον γνωστό σκηνοθέτη Κριστόφ Ζανούσι – μέλος του ΔΣ της EFA) στο πλαίσιο και σε συνεργασία με το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 12:00, στον Ιανό (Σταδίου 24), ο Κριστόφ Ζανούσι θα βρεθεί μαζί μας και θα μιλήσει για την EFA και το Ευρωπαϊκό σινεμά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ το προηγούμενο βράδυ θα είναι παρών στην προβολή της ταινίας του “Επιφοίτηση” και θα προλογίσει (Κινηματογράφος Έλλη, Ακαδημίας 64).

Ο 78χρονος Κριστόφ Ζανούσι θεωρείται ενας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της Πολωνίας. Ο κινηματογράφος του διακρίνεται για την υπαρξιακή και φιλοσοφική του ματιά, «ξεβολεύοντας» τον θεατή και κάνοντάς τον να αμφισβητεί τις βεβαιότητές του. Η θεματική των ταινιών του περιστρέφεται γύρω από  ηθικά διλήμματα, εσωτερικές περιπλανήσεις, σχέσεις επιστήμης – θρησκείας , ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του παραμένει σταθερά η αναζήτηση του βαθύτερου νοήματος της ζωής. Η τρίτη του ταινία «Επιφοίτηση» (1973), θεωρείται μια από τις κορυφαίες στιγμές του ευρωπαϊκού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’70 ενώ η Μάγια Κομορόφσκα  έχει χαρακτηριστεί η «ηθοποιός-φετίχ του». Μερικές από τις γνωστότερες ταινίες του είναι οι: «Constans», «Απολογισμός», «Δρόμοι Μέσα Στη Νύχτα» και «Η Δομή Του Κρυστάλλου».

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.