Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2016

2016_YAA_poster_A5_croped_2

Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2016

 

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Ακαδημιών (Film Academy Network of Europe), συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά, στη διαδικασία ανάδειξης του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού.

Παιδιά και έφηβοι μεταξύ 12 και 14 ετών, από 25 πόλεις της Ευρώπης, παρακολουθούν, συζητούν και ψηφίζουν την αγαπημένη τους ταινία. Το βραβείο απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Ημέρας Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day), στις 8 Μαΐου, 2016.

Η δράση αυτή, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Village Cinemas, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ). Οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν μέσα από τις ταινίες που θα προβληθούν, ιστορίες συνομηλίκων τους, διαφορετικούς πολιτισμούς και κοινωνίες και να τις παραλληλίσουν με τις δικές τους. Σκοπός είναι η ενεργή εμπλοκή των νεαρών θεατών σε ένα μοναδικό πανευρωπαϊκό, κινηματογραφικό γεγονός που θα συμβαίνει ταυτόχρονα σε πόλεις όλης της Ευρώπης. Μέσα από τη δράση αυτή, ενισχύεται ο ρόλος του έφηβου ως ενεργού πολίτη, του δίνεται το ερέθισμα να αναπτύξει κριτική σκέψη γύρω από τον κινηματογράφο και τέλος,  εκφράζεται με την ψήφο του και επιλέγει υπεύθυνα σαν μέλος κριτικής επιτροπής.

Οι τρεις υποψήφιες ταινίες, είναι:

  • Girls Lost, της Alexandra-Therese Keining (Σουηδία)

Σύνοψη: Η Kim, η Bella και η Momo, τρεις έφηβες που έχουν υποστεί μπούλινγκ, ψάχνουν να βρουν τους εαυτούς τους. Σ’ένα σκοτεινό περιβάλλον εφηβικής βίας, περιθωριοποίησης  και σεξουαλικής σύγχυσης, τα κορίτσια έχουν μόνο η μία την άλλη.

Τα πράγματα ανατρέπονται όταν, στο αγαπημένο τους θερμοκήπιο, ανακαλύπτουν ένα περίεργο φυτό, που όταν το καταναλώνουν, μετατρέπονται σε αγόρια.

Αρχικά, απολαμβάνουν τις χαρές αυτής της πρωτόγνωρης ελευθερίας, όμως σύντομα ανακαλύπτουν πως και για τα αγόρια, η ζωή δεν είναι ρόδινη. Η Momo και η Bella συνειδητοποιούν ότι είναι απλά ένα «προσωπείο». Για την Kim όμως, το να είναι αγόρι είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Της προσφέρει μια αίσθηση ταυτότητας.

  • Rauf, των Bariş Kaya και Soner Caner (Τουρκία)

Σύνοψη: Στα 11 του, ο Rauf υποκύπτει σ’έναν μεγάλο, πλατωνικό έρωτα. Προσπαθεί να ευχαριστήσει το κορίτσι που αγαπάει, σ’έναν κόσμο που χάνει το χρώμα του, ακόμα και στο φως της μέρας. Ροζ είναι η απόχρωση αυτής της ιστορίας – έρωτες που για να τους ζήσεις πρέπει να ονειρεύεσαι και σκιρτήματα γαλήνης, αδελφοσύνης και φιλίας.

Έτσι, ο Rauf αναζητά το «ροζ», παντού. Εκείνα τα ροζ λουλούδια, είναι το σύμβολο της αντίστασης σ’έναν κόσμο που τείνει προοδευτικά προς το μαύρο, της επανάστασης των ευχών που δεν πραγματοποιούνται και του φωτός πίσω από τις ζωές που είναι ατελείς.

  • Miss Impossible, της Emilie Deleuze (Γαλλία)

Σύνοψη: Κάποιοι θα έλεγαν ότι η Arurore ζει μια βαρετή ζωή. Όταν όμως είσαι ένα 13χρονο κορίτσι και όπως εκείνη, κοιτάς με ασυμβίβαστη ματιά τ’αγόρια, το σχολείο, την οικογένεια ή τους φίλους, η ζωή παίρνει τη μορφή ενός εύθυμου ψυχοδράματος.

Ιδίως όταν έχεις έναν καινούριο καθηγητή Γαλλικών, όταν σε απειλούν ότι θα σε στείλουν σε οικοτροφείο, όταν ερωτεύεσαι αλλεπάλληλα κι όταν έχεις την τρελή ιδέα ν’ανέβεις στη σκηνή μ’ένα συγκρότημα…

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.