Παρουσίαση μελέτης για τον κινηματογράφο: Δελτίο Τύπου

Meleti_IOVE_2-12-2014

 

Σήμερα, Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η μελέτη με τίτλο: Παραγωγή Κινηματογραφικών Ταινιών στην Ελλάδα: Επιδράσεις στην Οικονομία. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη στο είδος της και αφορά στην ανάδειξη του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών προϊόντων γενικά, σε παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης. Η εκπόνηση της μελέτης ανατέθηκε στο Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, και έγινε δυνατή χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας, όπως ανέφερε -καλωσορίζοντας το κοινό- ο πρόεδρος της ΕΑΚ, κος Βασίλης Κατσούφης, είναι, πρώτον, να γίνει μια ολοκληρωμένη αποτύπωση των επιδράσεων που έχει ως τώρα η οπτικοακουστική παραγωγή στην εθνική οικονομία, και, δεύτερον, να προβληθούν οι δυνατότητες του κινηματογράφου να καταστεί μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός το οποίο συμβαίνει εδώ και χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κος Κατσούφης κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία και τους φορείς, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, να συνεργαστούν, ώστε να συγκροτηθεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον κινηματογράφο, που θα περιλαμβάνει: τρόπους ενίσχυσης τής εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής, κίνητρα για επενδύσεις στον οπτικοακουστικό τομέα, και φυσικά, το σχέδιο για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, κάτι που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως μέσο τουριστικής προβολής τής χώρας, αλλά και σαν όχημα ανάπτυξης που μπορεί να ενδυναμώσει την εθνική παραγωγή, να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας και να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που διαθέτουμε.

Από την πλευρά του Ιδρύματος Ωνάση, η κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου επιβεβαίωσε την απόφαση του Ιδρύματος να υποστηρίξει το ελληνικό σινεμά και τους Έλληνες δημιουργούς. Τόνισε δε, την προτεραιότητα που δίνει το Ίδρυμα στο σύγχρονο πολιτισμό γενικότερα, τόσο μέσω της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά και μέσω των υποτροφιών και των χορηγιών του Ιδρύματος προς πρόσωπα και φορείς. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις υποτροφίες, η κα Παναγιωτάκου επεσήμανε ότι το Ίδρυμα Ωνάση, από την έναρξη του προγράμματος υποτροφιών το 1978, προσφέρει υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία ταινιών και ντοκιμαντέρ, παραγωγή ταινιών, συγγραφή σεναρίου, animation, ενδυματολογία, σκηνογραφία κ.ά.. Αναφερόμενη στη συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία ξεκίνησε το 2011, τόνισε την ανάγκη των συνεργασιών τόσο στο πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα, όσο και με τους υπάρχοντες κρατικούς φορείς. Το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποστήριξης της εγχώριας κινηματογραφίας, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, ανταποκρίθηκε στην πρόταση της ΕΑΚ για τη χρηματοδότηση της έρευνας από το ΙΟΒΕ, ώστε να προκύψει μία στοιχειοθετημένη χαρτογράφηση του κινηματογραφικού τοπίου, να προσδιοριστεί η συνεισφορά του κλάδου παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών στην ελληνική οικονομία, να αναλυθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στην προσέλκυση διεθνών παραγωγών και να ποσοτικοποιηθούν τα δυνητικά οφέλη από την άρση αυτών των εμποδίων για την οικονομία. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτελέσουν βασικά στοιχεία προς ανάλυση, ώστε το Ίδρυμα Ωνάση να αναπτύξει τον στρατηγικό του σχεδιασμό για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας. Οι τομείς στους οποίους εντοπίζεται το ειδικό ενδιαφέρον του Ιδρύματος είναι η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και η εξωστρέφεια της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής σε διεθνές επίπεδο.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής ΟΠΑ κος Νίκος Βέττας, επισήμανε ότι το ΙΟΒΕ στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας, μελετά συστηματικά και αναλύει τις τάσεις, τις προοπτικές, αλλά και τους όρους υπό τους οποίους διάφορες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να συνεισφέρουν ως πηγές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συγκεκριμένη μελέτη, καθώς ο ευρύτερος τομέας της δημιουργικής βιομηχανίας αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια δυναμική οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να υποστηρίξει πολλές θέσεις εργασίας. Ειδικά ο κινηματογράφος και η παραγωγή σχετικού περιεχομένου δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάδειξης και προβολής της εικόνας μιας χώρας ή περιοχής, με προφανή οφέλη για την οικονομία της.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ο κος Αγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Σύμβουλος στο ΙΟΒΕ, αφού αναφέρθηκε στο αυξημένο διεθνώς ενδιαφέρον στο ευρύτερο οικοσύστημα των δημιουργικών βιομηχανιών παρουσίασε τα βασικά πορίσματα της μελέτης. Σύμφωνα με αυτά η παραγωγή 20 ελληνικών ταινιών ετησίως με ένα μέσο προϋπολογισμό της τάξης των €450 χιλ. οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά €14,2 εκατ., στηρίζοντας 272 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας. Αν συνυπολογιστεί η συνεισφορά του ευρύτερου κλάδου συναφών δραστηριοτήτων (όπως παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και διαφημιστικών σποτ και γενικά του συνόλου των δραστηριοτήτων του οπτικοακουστικού τομέα), τότε αυτή ανέρχεται σε €686 εκατ. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 12 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Επιπροσθέτως σημαντικά οφέλη προκύπτουν για την ελληνική οικονομία από την προσέλκυση μεγάλων ή/και μικρότερων ξένων παραγωγών για γυρίσματα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, χωρίς να υπολογίζονται οι θετικές επιδράσεις σε όρους προσέλκυσης διεθνούς τουρισμού, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί κατά €39 εκατ. ως αποτέλεσμα δαπάνης ύψους €25 εκατ. για τα γυρίσματα μιας σχετικά μεγάλης, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξένης παραγωγής στην Ελλάδα. Σε όρους απασχόλησης, μία τέτοια μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει πάνω από 755 θέσεις εργασίας. Επιπροσθέτως, πολύ σημαντική επίδραση μπορεί να έχει μια εμπορικά επιτυχημένη ξένη παραγωγή και σε όρους προσέλκυσης τουρισμού. Ήδη στη μελέτη παρέχονται ισχυρές οικονομετρικές ενδείξεις ότι ταινίες όπως «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» και «Lara Croft: Tomb Raider» οδήγησαν σε στατιστικά σημαντική αύξηση του τουρισμού στην Κεφαλονιά και στις Κυκλάδες αντίστοιχα.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις μεταξύ άλλων για τους τρόπους προσέλκυσης διεθνών παραγωγών στην Ελλάδα. Η απλοποίηση και προτυποποίηση των διαδικασιών έκδοσης των απαιτούμενων αδειών για τη διεξαγωγή γυρισμάτων πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα σε αυτήν την προσπάθεια. Ιδιαίτερα σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος ενός γραφείου εξυπηρέτησης (Film Commission) που να λειτουργεί συντονιστικά και να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους. Η ύπαρξη αρχείου (π.χ. φωτογραφικό υλικό, ειδικές μελέτες / εκδόσεις, στατιστικά) και πληροφοριών για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των ξένων κινηματογραφιστών, η δυνατότητα έκδοσης αδειών λήψης σκηνών, η έκδοση ενιαίου κοστολογίου, είναι αρμοδιότητες που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον προσδιορισμό του κόστους παραγωγής για τα γυρίσματα που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας, μειώνοντας την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει μια κινηματογραφική παραγωγή.

 

Meleti_IOVE_2-12-2014

Meleti_IOVE_2-12-14_3

Meleti_IOVE_2014_3

Από αριστερά: Γιώργος Πυρπασόπουλος, γεν.γραμματέας του ΔΣ της ΕΑΚ, Αλέξης Καρδαράς, αντιπρόεδρος της ΕΑΚ, Βασίλης Κατσούφης, πρόεδρος της ΕΑΚ, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, εκτελεστική υποδιευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Νίκος Βέτας, γεν. διευθυντής του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.