Επιστολή προς αρμόδιους φορείς για την στήριξη όλων των απασχολούμενων στον Ελληνικό Κιν/φο

Επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου προς τα Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με κοινοποίηση στον Γεν. Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τους Προέδρους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΕΚΟΜΕ:

26.03.2020

ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση των καλλιτεχνικών και των τεχνικών συντελεστών του Ελληνικού Κινηματογράφου και των υπολοίπων επαγγελματιών γύρω από αυτόν, μετά τη λήψη των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19»

Αξιότιμοι Κα & Κοι Υπουργοί,

Ζούμε πρωτόγνωρες και δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις και είναι πιστεύουμε λογικό να είμαστε τουλάχιστον αμήχανοι απέναντι στη συγκλονιστική αλλαγή που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, επαγγελματική και προσωπική.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (EAK), εκπροσωπώντας όλες τις ειδικότητες που συμμετέχουν στην παραγωγή και διανομή ταινιών, γνωρίζει σφαιρικά το πόσο έχει πληγεί όλη η κινηματογραφική αλυσίδα. Η ένταξη των ΚΑΔ περί τον Κινηματογράφο στα έκτακτα μέτρα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού, ήταν ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των πληγέντων.

Πέρα όμως από τις ταινίες που ήταν ήδη σε γυρίσματα και που οι καλλιτεχνικοί και τεχνικοί τους συντελεστές είχαν ήδη πρόσληψη στον ΕΦΚΑ και άρα θα ενισχυθούν από τα προαναφερθέντα μέτρα, υπάρχουν και ταινίες με γυρίσματα προγραμματισμένα να ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Αυτά τα γυρίσματα όπως είναι κατανοητό δεν θα πραγματοποιηθούν και οι τεχνικοί και οι ηθοποιοί που επρόκειτο να εργαστούν σε αυτά θα μείνουν άνεργοι για ένα μεγάλο διάστημα. Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο τα μέτρα ενίσχυσης πέραν των παραγωγών, των σκηνοθετών, των διανομέων και των αιθουσαρχών να επεκταθούν προς όλους τους εργαζόμενους στις κινηματογραφικές παραγωγές (σεναριογράφους, ενδυματολόγους, σκηνογράφους, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ, μακιγιέρ, κομμωτές, ηχολήπτες, ηλεκτρολόγους, οπερατέρ, βοηθούς κάμερας, boomen, αμπιγιέρ, φροντιστές, μακινίστες, ηθοποιούς και βοηθητικούς ηθοποιούς, κατασκευαστές σκηνικών, ειδικούς σπέσιαλ και ψηφιακών εφφέ, κολορίστες…) ανεξάρτητα από το αν επρόκειτο να απασχοληθούν άμεσα.

Τα κάτωθι αποτελούν την πραγματικότητα όσων απασχολούνται στις ελληνικές και αλλοδαπές παραγωγές:

α) το επάγγελμα των εργαζόμενων στον Κινηματογράφο είναι ξεκάθαρα εποχιακό, επιδοτείται άλλωστε ως τέτοιο από τον ΟΑΕΔ και ασφαλίζεται σε ειδική κλάση, ως εκ τούτου αν αναβληθεί ή ματαιωθεί το γύρισμα ελληνικής ή ξένης ταινίας, μπορεί ένας επαγγελματίας να μείνει άνεργος έως και ένα ημερολογιακό έτος.

β) επιπλέον η ακύρωση μιας παραγωγής επηρεάζει και όλη την υπόλοιπη αλυσίδα μέχρι και το στάδιο του post production, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της απασχόλησης και σε πολλές περιπτώσεις την ανεργία και σ’ αυτόν τον τομέα.

γ) και μόνο η αναβολή της παραγωγής μιας ταινίας έχει συχνά σαν αποτέλεσμα να χάνεται το momentum τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας και να διακινδυνεύονται ή/και να ματαιώνονται οι συμπαραγωγές σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Τα αναγκαία για το σπάσιμο της πανδημίας του κορονοϊού μέτρα, έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά μέσα σε ένα μήνα σε όλη την αλυσίδα δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών – προ-παραγωγή / παραγωγή / μετά-παραγωγή /διανομή / προβολή – παντού στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Ενδεικτικά παραθέτουμε ανακοινώσεις Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων αλλά και Οργανισμών περί τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, που αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις και προτάσσουν την ενίσχυση του τομέα οπτικοακουστικών παραγωγών στο σύνολό τους (επιχειρήσεις και εργαζόμενους) τόσο κατά την περίοδο της κρίσης όσο και μετά για την ανασυγκρότηση του.

GERMANY / “I will not let them down”: Culture Minister pledges Financial Support

https://news.artnet.com/art-world/germanys-culture-minister-coronavirus-1801332?fbclid=IwAR0qKhdW3dov1ANtlDuGkLY4IjubJC0ETYkDaBkesi8o6zWYgsKtrFrRIIo

GERMANY / Germany Has Rolled Out a Staggering €50 Billion Aid Package for Artists and Cultural Businesses

https://news.artnet.com/art-world/german-bailout-50-billion-1815396#.XnvIjXn4mDU.facebook

UNITED KINGDOM / British Film Institute Taskforce to Deal With ‘Unprecedented Challenge’ of Coronavirus

https://variety.com/2020/film/news/british-film-institute-taskforce-coronavirus-1203536601/?fbclid=IwAR2YOySyfd-6tDORbveXKKKQleMoXKWZbETXT9EPVgw_byLHMKgziYO6hqA

FRANCE / The CNC supports the halted film industry 

https://cineuropa.org/en/newsdetail/387018/?fbclid=IwAR1goICx0Y3NACxegEIeU4Jmfzy6SrQ_coRfHyK1E1prQnhYFmCoOYDGRVo

ΙΤALY / Coronavirus: €130 million for the film and theatre industry

https://cineuropa.org/en/newsdetail/387095

NETFLIX creates a $100 million fund to help the creative community during the coronavirus crisis

https://cineuropa.org/en/newsdetail/387229/

Σας καλούμε να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε άμεσα ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και ασφαλιστικής κάλυψης για το σύνολο των απασχολούμενων, μισθωτών συντελεστών, τεχνικών και ελεύθερων επαγγελματιών στον  Ελληνικό Κινηματογράφο.

Είμαστε στη διάθεση σας για συμπληρωματικές πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

Με τιμή,

Εκ μέρους των 520 μελών της ΕΑΚ,

Το ΔΣ της ΕΑΚ

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.