Απονομή EFA Young Audience Award 2015

IMG_3859

Νεανική ενέργεια, σινεφίλ διάθεση και πολλά χαμόγελα σφράγισαν την απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού (Young Audience Award), αυτής της ξεχωριστής κινηματογραφικής πανευρωπαϊκής γιορτής που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 3 Μαΐου 2015. Νεαροί θεατές ηλικίας από 12 έως 14 ετών από 25 ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, ψήφισαν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιες ταινίες και ανέδειξαν το νικητή του φετινού βραβείου: το φιλμ «The Invisible Boy» / «Il ragazzo invisibile», σε σκηνοθεσία του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες / Gabriele Salvatores (Ιταλία).

MVI_3654.MOV.Still056Η ταινία, μια εύστοχη και μοντέρνα σπουδή της εφηβικής ψυχοσύνθεσης, αφηγείται την ιστορία ενός αλλιώτικου υπερήρωα: του 13χρονου Μικέλε, ο οποίος μια μέρα ανακαλύπτει ότι είναι αόρατος. Ο σκηνοθέτης Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το οποίο προβλήθηκε στην τελετή απονομής του Βραβείου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην εφηβεία, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια ηλικία συχνά επώδυνη αλλά και ευχάριστη, σίγουρα όμως πάντοτε μυστηριώδη».

Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, έπειτα από πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, και με την υποστήριξη του OTE TV, Μέγα Χορηγού της ΕΑΚ.

Στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, συνέβαλαν με την ενεργή παρουσία τους, το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού, η Σχολή Μωραΐτη, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης, τα εκπαιδευτήρια Γείτονα Βάρη, τα εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα, καθώς και παιδιά που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

MVI_3654.MOV.Still318

Έτσι, την Κυριακή 3 Μαΐου 2015, οι νεαροί Έλληνες σινεφίλ έζησαν μια μοναδική ολοήμερη κινηματογραφική εμπειρία στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Ημέρας Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day). Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βασίλης Κατσούφης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση με ένα σύντομο χαιρετισμό, και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι προβολές των τριών ταινιών που ήταν φέτος υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού: «You’re Ugly Too», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μαρκ Νούναν / Mark Noonan (Ιρλανδία), «My Skinny Sister» / «Min lilla syster», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Σάνα Λένκεν / Sanna Lenken (Σουηδία- Γερμανία) και «The Invisible Boy» / «Il ragazzo invisibile», σε σκηνοθεσία του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες / Gabriele Salvatores (Ιταλία). Στο τέλος κάθε προβολής, οι νεαροί θεατές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και πιο συγκεκριμένα με τους σκηνοθέτες Ελίνα Ψύκου, Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, Πέτρο Σεβαστίκογλου και Αλέξη Καρδαρά. Κατόπιν, αφού ολοκληρώθηκαν οι προβολές, οι νεαροί θεατές ψήφισαν την αγαπημένη τους ταινία, δίνοντας το προβάδισμα στο φιλμ «The Invisible Boy», που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους. Με αυτό τον τρόπο, διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα, μαζί με συνομηλίκους τους από τις υπόλοιπες 24 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην ίδια διαδικασία ταυτόχρονα.

MVI_3654.MOV.Still419
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πόλη Έρφουρτ της Γερμανίας και μεταδόθηκε ζωντανά στο yaa.europeanfilmawards.eu, την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού (fb: facebook/europeanfilmawards). Το παρών έδωσαν οι σκηνοθέτες Σάνα Λένκεν («My Skinny Sister») και Μαρκ Νούναν («You’re Ugly Too), καθώς και ο σεναριογράφος του «The Invisible Boy», Στέφανο Σάρντο, ο οποίος παρέλαβε το Βραβείο αντί του σκηνοθέτη Γκαμπριέλε Σαλβατόρες. Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ή σύνδεση μέσω Skype, οι εκπρόσωποι των κριτικών επιτροπών κάθε πόλης ανακοίνωσαν διαδοχικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού για την επόμενη χρονιά.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού δίνει την ευκαιρία στους νέους θεατές να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό πανευρωπαϊκό γεγονός που συμβαίνει ταυτόχρονα σε διάφορες πόλεις ανά την ήπειρο, να εκφράσουν ως μέλη κριτικής επιτροπής τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτιμήσεις τους, και βεβαίως να ανακαλύψουν μέσα από τις ταινίες, ιστορίες, ανθρώπους, κουλτούρες και κοινωνίες της Ευρώπης.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς και της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον κινηματογράφο και την ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της.

*Οι ταινίες «My Skinny Sister» και «The Invisible Boy» είναι διανομής Feelgood Entertainment.

IMG_3956
To Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, το οποίο αφορά σε ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται σε νεανικά κοινά 12 έως 14 ετών, απονεμήθηκε φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και αποτελεί επίσημη κατηγορία στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία που μετρούν ήδη 27 χρόνια ζωής. Πέρυσι, οι νεαροί θεατές είχαν απονείμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού στην ταινία «Regret!» του Ολλανδού σκηνοθέτη Ντέιβ Σραμ/Dave Schram, η οποία είχε ως κεντρικό θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. To 2013 το Βραβείο απέσπασε η ταινία «The Zig-Zag Kid» του Βέλγου σκηνοθέτη Βίνσεντ Μπαλ/Vincent Bal, ενώ την ίδια χρονιά μάλιστα, ήταν υποψήφιος και ο Γάλλος δημιουργός Πατρίς Λεκόντ/Patrice Leconte με την ταινία του «Μπουτίκ για αυτόχειρες». To 2012 το Βραβείο απονεμήθηκε στην πολυβραβευμένη ταινία «Το αγόρι με την καλιακούδα» / «Kauwboy» του Ολλανδού σκηνοθέτη Μπάουντεβαϊν Κόολε /Boudewijn Koole.

Οι 25 ευρωπαϊκές πόλεις
Οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού προβλήθηκαν σε θεατές ηλικίας 12 έως 14 ετών, σε 25 πόλεις της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα στις εξής: Άαλμποργκ (Δανία), Άμστερνταμ (Ολλανδία), Αθήνα (Ελλάδα), Βαρκελώνη (Ισπανία), Βελιγράδι (Σερβία), Μπρατισλάβα (Σλοβακία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία), Έρφουρτ (Γερμανία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Ίζολα (Σλοβενία), Κίεβο (Ουκρανία), Λονδίνο (Μεγ. Βρετανία), Μάλμε (Σουηδία), Πρίζρεν (Κόσοβο), Ρίγα (Λετονία), Σκόπια (ΠΓΔΜ), Σόφια (Βουλγαρία), Ταλίν (Εστονία), Τμπιλίσι (Γεωργία), Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Τορίνο (Ιταλία), Βαλέτα (Μάλτα), Βρότσλαβ (Πολωνία) και Ζάγκεμπ (Κροατία).

The Invisible Boy

The Invisible Boy

Η βραβευμένη ταινία
«The Invisible Boy» / «Il ragazzo invisibile»
Σενάριο – σκηνοθεσία: Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, Φαντασίας, 100’, Ιταλία.
Ηθοποιοί: Valeria Golino (Giovanna), Fabrizio Bentivoglio (Basili), Ksenia Rappoport (Yelena), Christo Jivkov (Andreij), Ludovico Girardello (Michele), Noa Zatta (Stella)

Σύνοψη:
O 13χρονος Μικέλε ζει σε μια ήσυχη παραλιακή πόλη της Ιταλίας. Κανείς δεν θα έλεγε ότι στο σχολείο είναι ο δημοφιλής, ο καλύτερος μαθητής ή ο πρώτος αθλητής. Κατά βάθος, όμως, ούτε και τον ίδιο τον νοιάζει. Θα του έφτανε μόνο να του έδινε λίγη σημασία η Στέλλα, το κορίτσι που του αρέσει. Όμως κάτι του λέει ότι εκείνη αγνοεί παντελώς την ύπαρξή του. Μια μέρα, ωστόσο, η μονοτονία του Μικέλε διαταράσσεται από ένα ασύλληπτο γεγονός: ο Μικέλε κοιτάζεται στον καθρέφτη και ανακαλύπτει ότι είναι αόρατος. Η πιο απίστευτη περιπέτεια της ζωής του μόλις ξεκίνησε.

Trivia:
• Ο σκηνοθέτης Γκαμπριέλε Σαλβατόρες είχε τιμηθεί με Όσκαρ το 1991 για την ταινία «Mediterraneo», η οποία είχε γυριστεί στην Ελλάδα.
• Η ελληνικής καταγωγής ιταλίδα ηθοποιός-σκηνοθέτιδα Βαλέρια Γκολίνο υποδύεται στην ταινία τη μητέρα του 13χρονου κεντρικού ήρωα.
• Η ταινία αποτελεί την πρώτη ιταλική παραγωγή στο είδος των ταινιών με υπερήρωες.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού διοργανώνεται και απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και την EFA Productions με την υποστήριξη του Mitteldeutsche Medienförderung (MDM). Οι εκδηλώσεις της Κινηματογραφικής Ημέρας Νεανικού Κοινού διοργανώνονται σε εθνικό επίπεδο με την υποστήριξη των αντίστοιχων συνεργαζόμενων φορέων. Η παραγωγή των DCP των ταινιών υποστηρίζεται από το dcinex, Ymagis Group.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.