Ο Thierry Frémaux, παρουσιάζει το Lumière! στην Αθήνα

fremaux

THIERRY FRÉMAUX
Ένα αφιέρωμα στους αδελφούς Λυμιέρ και τη γέννηση του κινηματογράφου.

2 Φεβρουαρίου 2016 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Το 2015 ο κινηματογράφος έγινε 120 ετών!

Ένας από τους πιο διακεκριμένους και δραστήριους ανθρώπους της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας, ο Thierry Frémaux θα βρεθεί στην Αθήνα για μία μόνο βραδιά, στις 2 Φεβρουαρίου 2016, προσκεκλημένος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Στην παρουσίαση συμμετέχει και ο Έλληνας σκηνοθέτης Πάνος Χ. Κούτρας.

Ο Τιερί Φρεμό, γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών από το 2007, είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο επιδραστικούς και σημαντικούς ανθρώπους του σινεμά παγκοσμίως. Καλλιτεχνικός Διευθυντής από το 2004, ξεκίνησε την καριέρα του ως εθελοντής στο Ινστιτούτο Λυμιέρ της Λυών, όπου στην πορεία έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του (και στο οποίο παραμένει επικεφαλής), στο πλευρό του Bertrand Tavernier, προτού ο τότε πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών, Gilles Jacob, τον καλέσει να αναλάβει το φεστιβάλ. Συνώνυμος πλέον με το φεστιβάλ, ο Φρεμό εξακολουθεί να κρατά τα ηνία της καλλιτεχνικής επιλογής στις Κάννες, δίνοντας τον τόνο στην πορεία και την εξέλιξη του φεστιβάλ και αποτελώντας, την ίδια στιγμή, τον πιο χαρισματικό εκπρόσωπό του. Πανταχού παρών στη διάρκειά του, ενθουσιώδης και αεικίνητος, ο Τιερί Φρεμό κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να δώσει μια νέα πνοή σε ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα φεστιβάλ του πλανήτη και να κάνει ξανά τις Κάννες το επίκεντρο ενός δυναμικού, σύγχρονου, νεωτερικού σινεμά.
Φιλέλληνας και ένθερμος υποστηρικτής της εγχώριας παραγωγής μας, έχει συμβάλει ενεργά στην επιτυχία που απολαμβάνει διεθνώς ο ελληνικός κινηματογράφος τα τελευταία χρόνια, επιλέγοντας ελληνικές ταινίες σε όλα τα προγράμματα του φεστιβάλ.

Η επίσκεψή του, με αφορμή τον εορτασμό των 120 χρόνων από τη γέννηση του κινηματογράφου και τις πρώτες ταινίες των αδελφών Λυμιέρ, σηματοδοτεί την ιδανική έναρξη αυτής της κινηματογραφικής χρονιάς.

Ο Τιερί Φρεμό θα παρουσιάσει και θα σχολιάσει ειδικά για το ελληνικό κοινό το Lumière!, μια συρραφή 98 συντηρημένων και αποκατεστημένων ταινιών του Λουί Λυμιέρ και των οπερατέρ του, από το 1895 έως το 1905.
Το 1895, οι αδελφοί Λυμιέρ ανακαλύπτουν τον Cinématographe (μια μηχανή λήψης, εκτύπωσης και προβολής φιλμ) και γυρίζουν μερικές από τις πρώτες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου: Η έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ, Ο ποτιστής που ποτίζεται
Το στήσιμο μιας σκηνής, τα τράβελινγκ, τα ειδικά εφέ αποκαλύπτουν την τέχνη του κινηματογράφου.
Αυτή η συρραφή αποτελείται από σχεδόν 100 μικρού μήκους ταινίες, από παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα έως και λιγότερα γνωστά διαμάντια, αποκατεστημένα πλήρως σε 4K, προς τιμήν της κληρονομιάς των αδελφών Λυμιέρ: αξέχαστες εικόνες και μια κλεφτή ματιά στη Γαλλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, των αρχών του 20ού αιώνα.

Η συντήρηση και η αποκατάσταση των ταινιών έγιναν από το Institut Lumière (Λυών) και το Eclair Group (Παρίσι), σε συνεργασία με το CNC (Παρίσι), τη Cinémathèque française (Παρίσι), καθώς και το Immagine Ritrovata (Μπολόνια).
Με την υποστήριξη του Total Foundation, ως μέρος της συνεργασίας του με το Heritage Foundation.

Πληροφορίες:
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
Κεντρική Σκηνή
2 Φεβρουαρίου 2016 | 20:30

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 10, 15 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

 

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.